Siilinjärvi » Ympäristöterveyspalvelut » Asumisterveys » Tuho- ja haittaeläimet

Tuho- ja haittaeläimet

Asunnoissa esiintyviä tuhoeläimiä ovat mm. erilaiset hyönteiset sekä rotat ja hiiret. Tavallisimpia hyönteisiä ovat sokeritoukat, muurahaiset ja elintarviketuholaiset. Haittaa aiheuttavat myös esimerkiksi ullakkotiloihin pääsevät kesykyyhkyt.

Tuholaisten torjunnassa on ennaltaehkäisy tärkeintä työtä. Asunnossa varsinkin keittiö- ja pesutilat pidetään riittävän puhtaina. Viemärien lattiakaivot ja vesilukot puhdistetaan säännöllisesti. Ullakot ja kellaritilat pidetään siisteinä, verkotuksilla ym. rakenteellisilla ratkaisuilla estetään eläinten pääsyä ullakko- ja kellaritiloihin ja kaikki rakenteelliset viat (reiät, raot, halkeamat, rikkoutuneet viemärikannet jne.) korjataan nopeasti. Kiinteistöjen jätekatokset pidetään siisteinä, roskalaatikot ovat ehjiä ja ne pidetään puhtaina ja tyhjennetään riittävän usein.

Jos asuntoon ilmaantuu tuhohyönteisiä, voidaan niiden torjunnassa käyttää soveltuvia torjunta-aineita. Hyönteisen tunnistaminen auttaa torjunnan onnistumisessa. Laajat ja ammattitaitoa vaativat torjunnat on syytä jättää ammattitaitoisten desinfektoreiden tehtäväksi.

Rottien ja muiden tuhoeläinten ilmaantuminen kiinteistölle johtuu usein jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Yleensä rottaongelmia esiintyy, kun eläimet pääsevät käsiksi kompostiin, jäteastiaan sijoitettuihin jätteisiin tai lintujen ruokintapaikalla oleviin ruokintajätteisiin.

Tuhoeläinten hävittäminen on kiinteistön haltijan tehtävä. Rottia voidaan hävittää myrkyttämällä. Ensisijainen torjuntakeino on kuitenkin ennaltaehkäisevästi poistaa rottien ruokailu- ja suojapaikat. Myrkyttäminen tulee tehdä torjunta-ainepakkauksen ohjeiden mukaan siten, etteivät lapset tai kotieläimet pääse käsiksi myrkkyihin. Myrkytystä on jatkettava kunnes myrkkyyn ei enää kosketa.

Ympäristöterveyspalvelut opastaa tuhoeläinten torjunnassa ja auttaa mm. hyönteisten tunnistamisessa.

Tiedotteet

Tiedote lintujen ruokinnasta 30.12.2015

Lisätietoa