Sisämelu

Asuntoihin melua aiheuttavat rakennuksen tekniset järjestelmät (esimerkiksi ilmanvaihto) sekä asunnon ulkopuolelta tuleva melu esimerkiksi liikenteestä.

Asunnoissa melun haitalliset vaikutukset liittyvät usein ilta-aikaan nukahtamisen häiriintymiseen ja yöllä unenhäirintään. Meluntorjunnan tärkeimpiä tavoitteita onkin häiriöttömän levon turvaaminen.

Sisämelulle on annettu toimenpiderajat asumisterveys-asetuksessa 545/2015. Melua mitattaessa pidetään asunnon ovet ja ikkunat kiinni. Parvekelasitukset pidetään kesällä päiväaikaan osittain auki ja yöaikaan kiinni. Ikkunoiden sälekaihtimet ja rullaverhot pidetään mittauksen aikana avoinna. Ilmanvaihtoventtiilit pidetään normaalisti avoinna ja ilmanvaihtolaitteisto yleensä toiminnassa.

Melua mitattaessa pidetään asunnon ovet ja ikkunat kiinni. Parvekelasitukset pidetään kesällä päiväaikaan osittain auki ja yöaikaan kiinni. Ikkunoiden sälekaihtimet ja rullaverhot pidetään mittauksen aikana avoinna. Ilmanvaihtoventtiilit  pidetään normaalisti avoinna ja ilmanvaihtolaitteisto yleensä toiminnassa.

Lisätietoja