Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa sisäilman epäpuhtaudet ja liiallinen kosteus sekä tuoda ulkoa puhdasta korvausilmaa tilalle.

Ilmanvaihdon tulee olla toiminnassa jatkuvasti. Ilmanvaihdon lisääminen tilapäisesti vähimmäismäärää suuremmaksi on tarpeen esimerkiksi ruoanlaiton, saunomisen ja siivouksen yhteydessä sekä kun asunnossa on tavanomaista enemmän ihmisiä.

Tuloilmasuodattimet on vaihdettava riittävän usein. Ulkoilman laatu vaikuttaa vaihtotarpeeseen. Ilmanvaihtoventtiilit tulee tarkastaa ja puhdistaa vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useamminkin. Liesituulettimen suodatin on puhdistettava tai vaihdettava vähintään 2 - 3 kuukauden välein. Asunnon ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa vähintään 10 vuoden välein.

Ilmanvaihtolaitteet on säädettävä ja ilmamäärät on tarkastettava käyttöönottovaiheessa ja kanavistojen puhdistuksen yhteydessä. Uusissa rakennuksissa on alussa hyvä pitää ilmanvaihtoa normaalia suuremmalla teholla, jotta rakennusmateriaaleista irtoavia epäpuhtauksia saadaan vähennettyä.

Vanhoissa rakennuksissa tuloilmajärjestelyt ovat usein puutteelliset. Puutteellinen tuloilman eli korvausilman saanti heikentää ilman vaihtuvuutta, lisää tilojen alipaineisuutta ja aiheuttaa tuloilman virtausta rakenteiden raoista, ovien raoista, postiluukuista, pistorasioista ja lattioiden raoista. Tällöin ikkunoiden yläosista voidaan poistaa 20 - 30 cm tiivisteestä korvausilman saannin parantamiseksi. Ikkunan avaaminen liesituuletinta käytettäessä on tarpeen rakennuksissa, joissa ei ole koneellista tuloilmanvaihtoa, koska muutoin ilmaa voi virrata sisäänpäin toisista poistoilmakanavista tai savuhormista.