Harjamäen sairaalamuseo

Harjamäen sairaalamuseo esittelee Siilinjärvellä vuosina 1926‒1997 toimineen Siilinjärven piirimielisairaalan (vuodesta 1959 Harjamäen sairaala) historiaa. Esille tuodaan sekä potilaiden että henkilökunnan näkökulma. Samalla tarkastellaan psykiatrian ja psykiatristen hoitojen historiaa ja kehittymistä Suomessa. Näyttely kertoo suuren sairaalan eri toiminnoista, olosuhteista, hoitomuodoista sekä potilaiden ja henkilökunnan arjesta sairaalaympäristössä. Esillä on mm. hoitoon liittyviä välineitä, instrumentteja sekä potilaille ja hoitohenkilökunnalle kuuluneita esineitä.

Museo sijaitsee mielisairaalalle vuonna 1939 naistenosastoksi valmistuneessa sairaalarakennuksessa. Museokäynnin yhteyteen kannattaa varata aikaa myös idyllisen vanhan mielisairaalamiljöön kiertelyyn.

Mielisairaalan perustaminen Pohjois-Savon maakuntaan nousi esille jo 1912 Pohjois-Savon läntisten kuntien kunnallispäivillä. Ensimmäinen maailmansota kuitenkin katkaisi hankkeen. Asia nousi uudelleen esille sodan jälkeen ja vuonna 1921 kunnat päättivät perustaa yhteisen piirimielisairaalan. Sairaalan paikaksi ostettiin Siilinjärvellä sijaitseva Harjamäen 355 hehtaarin maatila, joka tarjosi pohjan sairaalan omalle ruoantuotannolle sekä tärkeimmälle hoitomuodolle, työterapialle, johon potilaat osallistuivat sairaalalle kuuluvalla maatilalla työskennellen.

Vuonna 1926 valmistuneen ensimmäisen sairaalarakennuksen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti Axel Mörne, joka oli tuon ajan johtavia sairaala-arkkitehtejä. Rakennuksessa oli 150 potilaspaikkaa, aputiloja sekä henkilökunnan asuntoja. Lisäksi alueella sijaitsi huoltorakennuksia. Sairaala-alue laajeni vuosikymmenten kuluessa paitsi sairaalarakennuksilla myös muihin laajan laitoksen toimintoihin liittyvillä rakennuksilla aina huoltorakennuksista henkilökunnan asuntoihin. Varsinaisina sairaalarakennuksina alueelle valmistui vuonna 1939 naistentalo, vuonna 1959 uusi päärakennus sekä viimeiseksi vuonna 1961 Kevättömän B-mielisairaala.

Harjamäen sairaala oli aikanaan yksi Suomen suurimmista mielisairaaloista: sen ollessa laajimmillaan potilaita oli yli 1000 ja työntekijöitä yli 600. Hoitohenkilökunnan lisäksi sairaala työllisti mm. maatilan, puutarhanhoidon, kiinteistön- ja teknisen huollon, pesulan, keittiön, hallinnon ja talouden henkilökuntaa. Sairaala oli merkittävä työllistäjä pienessä, vuonna 1925 perustetussa Siilinjärven kunnassa ja sen merkitys kunnalle on ollut huomattava.

Muusta kuntakeskuksesta alkujaan syrjässä sijainneesta sairaala-alueesta muodostui vuosikymmenten aikana oma vilkas yhteisönsä. Siellä oli mm. kauppa, kioski, posti ja vilkasta harrastustoimintaa. Sairaala oli monien toimintojensa sekä osittain myös elintarviketuotannon osalta pitkälti omavarainen. Valtaosa henkilökunnasta asui alueelle rakennetuissa henkilökunnan asunnoissa. Alueen ilmapiiriä leimasi Harjamäen hengeksi kutsuttu yhteisöllisyys.

Suurin osa sairaalassa hoidetuista potilaista oli diagnosoitu skitsofreenikoiksi. Sairaalassa hoidettiin myös mm. masennukseen, maanis-depressiivisyyteen sekä alkoholismiin sairastuneita potilaita. Sairaalassa toimi myös neurologinen osasto.

Vuonna 1990 Harjamäen sairaala liitettiin Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Psykiatrinen hoidon rakennemuutos johti 1990-luvun kuluessa laitoshoidon purkamiseen ja hajauttamiseen sekä avopalveluiden lisäämiseen, minkä seurauksena myös Harjamäen sairaalan toimintoja ryhdyttiin ajamaan alas. Sairaala lakkautettiin vuonna 1997.

Museo sijaitsee Yrityskeskus Innocumin S3-rakennuksen toisessa kerroksessa (Isoharjantie 4). Ajo-ohjeet museolle.


Pääsymaksut

Aikuiset (16v. alk) 5 €/hlö
Lapset (5-15 v.) 2 €
Opiskelijat 3 €/hlö
Ryhmät (10 hlöä tai enemmän) 3 €/henkilö
Opastusmaksu 20 €/krt.
Opastus on ilmainen Siilinjärven peruskoulun ja lukion oppilaille sekä alan opiskelijoille ryhminä. 

Huom! Museolla käy maksuvälineenä vain käteinen.


Aukioloajat

Syys- ja talvikaudella museo on avoinna tilauksesta. Ota yhteyttä puh. 044 740 1318.
 

Ajankohtaista

MieliMaisema -näyttelyssä esillä entisten potilaiden maalauksia, pääasiassa kesäisiä maisemakuvia. Teokset hätkähdyttävät kauneudellaan ja taidokkuudellaan.

Yhteystiedot

kulttuuri@siilinjarvi.fi
puh. 044 740 1318

Postiosoite:
Kasurilantie 1
PL 5
70801 Siilinjärvi